Morgonstund har visst Excel i mun.

I gymnasiet fick vi sitta och traggla Excel-former till förbannelse och ingen, verkligen ingen, kunde förstå när vi någonsin skulle behöva kunna så onödiga och krångliga formler någonsin i våra liv. Och heliga paprikor vad klagande vår lärare fick utstå. Som mest avancerat projekt kanske man skapar sig en budget eller två, tyckte vi, men det behöver man inte vara Einstein för att klara av.

Men nu sitter jag här, flera år senare, med mitt Excel-ark och förbannar dagen då jag bestämde mig för att jag inte behövde de gamla skolanteckningarna längre. För visst har jag fått i uppdrag att skapa ett dokument med onödiga och krångliga formler. Förgrymmat också.

image

Om jag har ett år uppstyckat veckovis och för in värden för de olika veckorna i flera kolumner för att se veckans slutresultat – men även vill kunna se samma värden redovisade månad för månad, hur går det till? Jag har bara värden för ex ”vecka 35”, men fyra veckor är ju knappast en månad eftersom att datumen överlappar. Riddaren i skinande rustning får ett Ballerinakex!