Criminal minds, är det någon som tittar på det? Det är ett av de program jag liksom påstår mig tycka om när det inte finns något bättre på tv men jag inte vill verka desperat.

Tanken bakom det är helt okej, brott som löses av en ovanligt begåvad grupp beteendespecialister, men skådespelet? Mycket skamklassigt skådespel i kombination med lama och olustigt levererade supersmarta repliker genom vilka de löser allting utan att behöva fundera.

-”På en tavla hemma hos offret, som förmodligen är köpt på Gallerix 1998 då det var nyöppnat på storgatan och fick 152 besökare, fanns en blå prick. Den måste ha triggat honom då det
representerar förövarens smärta han bär med sig från barndomen över att han blev utstött av det tuffa gänget för att han inte rökte. Ge mig en sökning på alla män i 26-årsåldern som är 1.83 långa och aldrig fick äppelklyftor till sin havregrynsgröt under tidiga tonår.”
-”Jag fick tre träffar!”
-”Uppfattat, ta med brunt hår och utslitna gymnastikskor med ljus sula i beräkningen.”
-”En träff.”
-”Vi har honom.”

…och så är det han.

Fem minuter in i programmet dessutom. Resterande tid är diskussioner på högkvarteret om interna utredningar som aldrig sker och rabblande av psykologiska termer och årtal då saker byggdes. Sen plockar de in förövaren och den eventuelle medhjälparen, som de hittat genom en analys av en teckning han gjort som fyraåring.

Tacka vet jag The Mentalist.