Jag har helt snöat in på det här med alla underliga officiella (och mindre officiella) temadagar som finns att fira. Jag ser dem var och en som en ypperlig anledning att göra saker som jag kanske annars inte borde, som att ta den där godisbiten eller unna mig lite extra av valfritt lyx.

Idag är det till exempel Sten Stures ben-dagen. Även om det kanske låter som en av de mindre seriösa dagarna på året, så är den ganska officiell, för de som inte har något liv och har googlat fram den.

Jag tänkte försöka uppmärksamma så många som möjligt av de 346 temadagar som jag känner till och inte bara det, jag tänker förklara för er både hur och varför man firar dagen i fråga. Fast, jag tänker inte göra ett 346-temadagar långt inlägg, så ni kan andas ut. Jag tar det när de inträffar istället.

Temadag:
Sten Stures Ben

Vad firar vi?
År 1520 står Sten Sture den yngre med sina svenska soldater och blickar ut över Åsundens is. På andra sidan står Kristian Tyrann med sin danska armé. Under slaget blev Sten Sture träffad av en kanonkula som krossade hans ben till flisor (vilket också sägs vara en av anledningar till att Danmark tog hem slaget).

Hur firar vi?
Den 19 januari firar vi vår forne konung genom att kasta kanonkulor på varandra i form av snöbollar (lycka till, Sydsverige) och sedan går vi in och äter upp kanonkulorna i form av chokladbollar! Mycket trevlig tradition.