Visste ni att det finns en sådan dag? Nutelladagen. Det var igår förövrigt och passande nog åt jag igår Nutella. Med sked. Ur burken. So what, jag är lite tjock.

Idag däremot är det Samernas Nationaldag. Kanske en lite mer seriös högtid/temadag, kalla det vad det kallas vill. Åtminstone tar väl samerna det på någorlunda allvar. Jag känner mig småförpliktigad att uppmärksamma det då min sambos mormor faktiskt är same. Here it goes:

Vad firar vi?
Sedan 1992 firar vi samernas nationaldag till minne av den första samiska kongressen som ägde rum i Trondheim 1917. Att det skulle finnas en samisk nationaldag kom man dock inte på förrän 15 kongresser senare. I protokollet står ”sámi álbmotbeaivi” vilket är nordsamiska för ”Samefolkets dag”/”Samisk folkdag”, beroende på vem man som okunnig frågar –  eller tja, som vi då säger: Samernas nationaldag.

Hur firar vi?
Idag är en flaggdag. Så vi firar genom att hissa svenska flaggan, och även den samiska flaggan om man besitter en sådan. Om man kan texten så kan man även sjunga Sámi soga lávlla (Samefolkets sång). Själv kan jag inte den sången och bor i en flagglös lägenhet mitt i stan, så jag nöjer mig med att tänka lite på det och sjunga med till radion istället.

Här har ni i alla fall en utmärkt anledning till att äta något onödigt eller göra något lite speciellt på en måndag, om man letar efter en anledning.