”Min man kan:” Listan vi kvinnor slänger fram när vi känner ett behov av att hävda oss, men våra egna bravader tillfälligt kommer till korta.

”Min man kan dansa” är win by default förutsatt att det är pardans det är fråga om, i annat fall kan man tillskriva sig några pluspoäng och sedan fortsätter skrytfesten.

Det är viktigt att man får fram att ens egen man är absolut bäst, men det får inte vara allt för tydligt. Därför måste man med jämna mellanrum sucka högt över att någon annans man kan någonting, som exempelvis ”starta diskmaskinen utan att bli ombedd” eller ”bädda sängen frivilligt”. Extra effekt får det om männen befinner sig i samma rum så att man kan kasta överdrivna menande blickar i samband med sucken. Om man väljer att inte använda sig av ”anti-skryt”-tilläggen kommer poängen att halveras efter matchen och samtliga motspelare kommer med största sannolikhet att prata bakom rygg i stil med ”det var ett jävla tjat om hennes man!”

Det finns några typiska standardfraser som man kan slänga sig med om man har en man som man inte hunnit träna upp ännu, eller om listan helt enkelt bara inte är så lång. Hit hör diverse medelmåttiga kunskaper om motorfordon, datorer och förmågan att söka in alla tv-kanaler. Högre kunskaper om detta (dock inte tv-kanalsökandet) kammar dock hem lite högre poäng, men då måste dessa kunskaper kunna preciseras lite mer. Det är dock tillåtet att avsluta med ”… och sånt där, jag begriper mig inte på det!” om man inte kan droppa tillräckligt många komplicerade ord för att förvirra väninnorna och därmed vinna extra suckar (ingen vill se dum ut och glömma sucka över något som egentligen är bra).

När det inte finns fler saker att skryta om så tilldelas vinsten underförstått kvinnan vars ”man som kan” fått flest antal, alternativt högst, suckar och ivägskickade menande blickar när omgången är slut. Hintar och skitdåliga interna skämt förväntas sedan användas resten av kvällen i hennes favör.

”Min man kan inte:” Listan vi istället drar fram när vi druckit ett par glas vin och männen har tagit sin in i ett annat rum för att mäta biceps, snoppar, storlek på vinterdäck eller vad de nu kan tänkas syssla med. Vi vet inte och vi bryr oss inte, för nu har ett perfekt tillfälle infunnit sig till att klaga om våra karlar medan vi skrattar och sippar lite mer på glasen, och därmed låtsas att vi överdriver och skämtar fastän det egentligen driver oss till vansinne.

Till exempel är min man helt oförmögen att ta en av sina t-shirts ur garderoben utan att riva ut resten av den prydliga högen jag skapat. Naturligtvis måste han alltid ta en från mitten, oavsett vilken ordning jag lägger dem i. Det finns tre högar med t-shirts: en för svarta, en för vita och en för färgade. Det är ganska enkelt att se vilken som ska ligga var när man lägger in dem då, kan tyckas. Men icke! Stört omöjligt ur hans perspektiv.

Någon toppar sedan detta med att hennes man inte fattar att man inte bär tjocka vita sockor till kostym. Alla drar efter andan. Vi har en tydlig vinnare. Omgång två börjar, men först skrattar vi alla högt åt ett nytt förslag gällande vad karlarna faktiskt gör i det andra rummet. Det behöver inte ens vara roligt.

Observera att ”min man kan inte dansa” helt saknar slagkraft om det inte efterföljs med en rolig och/eller pinsam anekdot.